Laneno ulje



Sjemenke lana i ulje iz njih dobiveno sadrže sastojke koji potiču dobro zdravlje. Ovo je ulje bogato alfa-linoleinskom kiselinom, esencijalnom masnom kiselinom koja povoljno djeluje na bolesti srca, upalne bolesti crijeva, artritis i niz drugih stanja.

Upotreba ulja sjemenki lana

Ovo ulje (kao i druga ulja bogata omega-3 masnim kiselinama) može pomoći u tretmanu raznih stanja, a također povoljno djeluju na rast i razvoj organizma.

Najviše je podatka o povoljnom djelovanju na bolesti srca, ali se može koristiti i u tretmanu povišenog kolesterola. Mediteranska prehrana primjer je pravilnog omjera omega-3 i omega-6 masnih kiselina, ona potiče potrošnju integralnih žitarica, korjenastog i zelenog povrća, te svakodnevni unos voća, ribe, mesa peradi i maslinovog ulja, sa neznatnim unosom crvenog mesa i životinjskih masnoća (maslaca). Jedan od najboljih načina prevencije i tretmana bolesti srca je svakako nisko masna prehrana u kojoj se vrši zamjena zasićenih i trans masnoća sa nezasićenim masnoćama (mononezasićenim, polinezasićenim). Određene studije pokazuju da osobe koje prehranom unose znatne količine alfa-linoleinske masne kiseline imaju manju vjerojatnost od pojave fatalnog srčanog udara.

Nekolicina studija ukazuje da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama ili suplemantacija omega-3 masnim kiselinama, uključujući i alfa-linoleinskom masnom kiselinom, znatno smanjuje krvni tlak u osobama oboljelim od hipertenzije.

Alfa-linoleinska masna kiselina može imati povoljan utjecaj i kod slijedećih bolesti: Chron-ova bolest, ulcerativni kolitis, artritis, rak dojke, depresija, opekline, akne, astma, bolne menstruacije; međutim, utjecaj na ove bolesti i stanja potrebno je dodatno ispitati.

Unos ulja sjemenki lana

Obično se preporuča konzumacija jedne žličice dnevno. Ne smije se zaboraviti da jedan gram lanenog ulja daje 9 kcal, kao i ostala ulja, te tako doprinosi ukupnom unosu masnoća, za koje se ne preporučuje da prelaze 30% energetskog unosa.

Unos alfa-linoleinske masne kiseline može se povećati tokom dojenja u majčinom mlijeku ukoliko dojilja dnevno uzima jednu žlicu ulja, ili konzumira svježe sjemenke lana prehranom.

Posebnu pažnju treba posvetiti istodobnom korištenju suplementa, kao što je ulje sjemenki lana (može se nabaviti i u kapsulama), i lijekova. Poznato je da ulje sjemenki lana može usporiti apsorpciju lijekova i nekih sastojaka hrane. Kod dijabetičara, koji imaju smanjenu sposobnost pretvorbe alfa-linoleinske masne kiseline u EPA i DHA, prvenstveno se preporuča suplementacija ribljim uljem ili proizvoda bogatim EPA i DHA. Upotreba alfa-linoleinske kiseline se zbog kontradiktornih studija ne preporuča kod bolesti prostate i makularne degeneracije oka, te kod redovitog liječenja aspirinom i ciklosporinima. Sa druge strane, u terapiji visokog kolesterola pri pokušaju smanjenja omjera omega-6 naspram omega-3 masnih kiselina, ulje sjemenki lana može djelovati povoljno povećavajući djelotvornost lijekova statina.