Ovo je pet proizvoda koji se često nazivaju zdravima, iako to nisu


 Lažna hrana


Vjerujete li da je dijetalni sok zdrav ili primjerice, aromatizirana voda? „Prirodno“, „Light“, „Domaće“, „Zdrava hrana“ i još cijeli niz naziva možete pronaći na mnogim proizvodima u trgovačkim centrima. Potreba za što većom zaradom učinila je mnoge nezdrave proizvode zdravima, a potrošače istih zbunjenima.
Ovo je pet proizvoda koji se često nazivaju zdravima, iako to nisu. A sve zbog marketinške propagande koja nas obasipa na svakom uglu.

Proizvodi od soje uključujući tofu, sojino mlijeko i sojini proteine 
Većina soje i sojinih proizvoda koje možete kupiti u trgovačkom lancu (a da se ne radi o organskoj soji) je GMO. Poznato je da je 90% ne – organske soje proizvedene u SAD-u uzgojeno na genetički modificiranim usjevima. Iako je soja predstavljena kao dobar izvor bjelančevina, njeno konzumiranje može imati mnoge neželjene zdravstvene učinke. Isto tako, utvrđeno je i da sama organska soja narušava endokrini sustav, potencijalno dovodi remećenja rada štitnjače, neplodnosti pa čak i raka.

„Zdrave" žitarice
Žitarice za doručak sa cjelovitim zrnom su predstavljene kao dobar način za početak dana, ali cjelovite žitarice se pretjerano konzumiraju na Zapadu i to do te točke da u našem tijelu stvaraju mnoge upalne procese i potiču otpornost na inzulin. Žitarice mogu uzrokovati otpornost tijela na leptin, hormon koji predviđa pojavu pretilosti, metaboličkog sindroma i inzulinske otpornosti.

Juhe i razni proizvodi sa smanjenim udjelom masti i natrija 
Juhe u konzervama isto kao i one iz vrećicama nisu dobar izvor u prehrani pa čak ni ponekad. Većina juha, ali i raznih proizvoda koji ponosno ističu da sadrže smanjenu količinu masti ili natrija, sadrže velike količina MSG-a (mononatrijeva glutaminata) i raznih drugih aditiva (koji proizvodu jačaju okus, miris, boju) koji uzrokuju čitav niz zdravstvenih problema.

Sirup od agave
Ovaj sirup je postao vrlo popularan je se radi na prirodnoj biljnoj bazi. Iako se agava čini vrlo dobrim rješenjem, sadrži 55% fruktoze, visoko je obrađena i nema hranjivu vrijednost.

Dijetalni sokovi 
Ovakvi sokovi ne sadrže 'tonu' šećera kao oni uobičajeni, ali zato obiluju aspartamom i raznim drugim dodacima koji mogu biti kobni za naše zdravlje. Zavaravati se kako su 'light' sokovi zdravi pa ih zbog toga konzumirati u velikim količinama može uzrokovati otkazivanje bubrega i rak. Probajte sa (izvorskom) vodom. Nju smijete piti u prekomjernim količinama.

Izvor: dnevno.hr