Brokula


Brokule štite od mnogobrojnih zdravstvenih problema pa mnogi nutricionisti smatraju da bi se umjesto na pijacama trebale prodavati u apotekama.

Brokule su povrće broj jedan protiv raka. Sprečava razvoj različitih vrsta zloćudnih tumora, prvenstveno raka dojke, pluća, debelog crijeva, želuca i bešike, što su potvrdila razna istraživanja. Velika antikancerogena moć brokula zasnovana je na visokom sadržaju dva antikancerogena sastojka: indola i sulforafana. Indoli podstiču organizam na proizvodnju zaštitnih enzima koji neutralizuju djelovanje estrogena, ženskih hormona koji ubrzavaju rast tumora vezanih za hormonalnu aktivnost (sprečava rak dojke). Također sprečavaju da kancerogene materije oštete DNK.

Sulforafani sprečavaju štetno delovanje kancerogenih agenasa na zdrave stanice.

Njena antikancerogena moć potječe i od visokog sadržaja vitamina C, betakarotena, drugih antioksidanata kao što su: glutation, kuercetin, lutein, glukarat koji neutralizuju slobodne radikale.

Brokuli su saveznik imunološkog sistema. Veoma su bogate vitaminom C, 200 grama obarene brokule zadovoljava potrebe dnevne količine vitamina C. To je čini neprijateljem prehlada (vitamin C smanjuje trajanje i težinu simptoma kod prehlada).

Počevši od karotena, tijelo sintetizira vitamin A koji neutralizira slobodne radikale koji, uz ostalo oštećuju epitelne stanice sluznica koje su prva barjera imunološkog sistema u borbi protiv infekcija.

Biljni ostaci brokula - celuloza i voda - nakon procesa varenja djeluju u crijevima poput spužve, pa samim tim sprečava zatvor i rak debelog crijeva. Smanjuju nivo kolesterola u krvi, pomažu detoksikaciju organizma i pogoduju otklanjanju štetnih otpadnih materija koje podstiču nastanak bolesti i štete koži i kosi.

Zahvaljujući pružanju osjećaja sitosti (zbog celuloze) i maloj energetskoj vrijednosti: sadrži samo 5 % šećera, nimalo masti..samo 15 kalorija na 100gr brokula, pomažu kontroliranje tjelesne težine.

Brokule su povrće koje se jede prvenstveno tokom zime. Da bi ste što bolje iskoristili njene nutritivne vrijednosti, prilikom kupovine birajte brokule sa što tamnijim zelenim cvjetovima jer onda sadrže više vitamina C. Brokule je najbolje pripremati istog dana poslije kupovine, u zamrzivaču se može držati 5 dana ako je prethodno kratko obarite u blago zasoljenoj vodi. Najbolje je kuhati je na pari ili čak blago ispržiti jer dugotrajnim kuhanjem gubi do 60% vitamina C. Najbolje je kada se kombinira uz namirnice bogate biotinom (vitamin B), kao što su soja, žitarice, kukuruz.