GrožđiceGrožđice su visokoenergetski i malo mastan zalogaj koji u svakom trenutku može nadoknaditi izgubljenu energiju. Mali paketići grožđica jednostavni su za primjenu, gotovo se nikada ne kvare i dostupni su tokom cijele godine. Grožđice su jedan od top sastojaka u kolačima i raznim drugim slatkišima.

Sočna naborana kožica

Poznato je da voće i u svježem i u suhom stanju najčešće nosi isti naziv, ali u slučaju suhog oblika grožđa ovo pravilo ne važi. Jedinstveni naziv - grožđice, potiče od latinske riječi racemus, što znači nakupina boba ili bobica.

Grožđice nastaju dehidracijom grožđa, bilo sušenjem na suncu, bilo mehaničkim procesom sušenja u sušarama. Sočno meso bobica šećernog okusa okružuje naborana kožica. Boja im varira, od tamnosmeđe s primjesom ljubičaste do svijetlih vrsta. Najbolje grožđice potiču od grožđa muškat.

Najstariji zapisi pokazuju da su se grožđice proizvodile u Perziji i Egiptu. Osim toga, stari Rimljani toliko su ih cijenili da su njima ukrašavali oltare na kojima su prinosili žrtve bogovima, koristili su ih kao sredstvo plaćanja, ali i kao nagrade za pobjednike sportskih priredbi.

Grožđice se mogu jesti samostalno ili sa sirom, orašastim plodovima, te zobenim pahuljicama. Slažu se sa jelima od riže i couscousa, a kolače dodatno aromatizuju. Vodeći svjetski proizvođači grožđica danas su Kalifornija, Australija, Turska, Grčka, Iran i Čile. Iako se za hranu koja je slatka i ljepljiva poput grožđica smatra da je štetna jer uzrokuje propadanje zuba, novije istraživanje dokazalo je upravo suprotno. Fitohemikalije prisutne u grožđicama suzbijaju rast bakterija u usnoj šupljini odgovornih za nastanak karijesa i bolesti zubnog mesa. Osim što pomažu u održanju zdravlja zuba, one uglavnom sadrže fruktozu i glukozu, a ne saharozu, koja je glavni krivac za bolesti usne šupljine. Pored toga, uz suhe šljive i marelice, grožđice spadaju u voće s najvećim udjelom antioksidanata. Preporučuju se osobama koje boluju od osteoporoze, u terapijama estrogenom kod žena u menopauzi i često se primjenjuju kao dodatak prehrani za popravljanje krvne slike.

Legenda kaže da su 1873. godine prve sadnice grožđica u Kaliforniji nastale prirodnim putem, a ne od strane zemljoradnika. Veliki val vrućina pogodio je dolinu prije berbe grožđa i većina bobica se na čokotu posušila. 

Više o raznim zanimljivostima na stranici U prolazu