Šljive - izvor zdravlje
Šljiva potječe iz Azije, gdje je bila poznata još u starom vijeku. Njeni sočni plodovi krasili su viseće vrtove Babilona. Danas se uzgaji u cijeloj Europi (izuzev krajnjeg sjevera), sjevernoj i južnoj Africi, sjeverozapadnoj Indiji, istočnoj Aziji i Sjevernoj Americi.

Ljekoviti dio biljke je plod koji se može koristi u svježem stanju, osušen ili u vidu slatke prerađevine.

Ljekovitost:

Šljive su bogate kalijem, mineralom koji je neophodan za održavanje acido-bazne ravnoteže i čiji nedostatak u organizmu dovodi do umora. Vrlo su bogate i vitaminima, a imaju nisku energetsku vrijednost (u 100gr ima samo 46 kcal). Sadrže vitamine C,B1;B2, pomaže u slučaju stresnih situacija, a dobri su za koncentraciju. U njima ima cinka i bakra koji djeluje protiv depresije i jačaju imunološki sistem. Posebno značajni su pektini, odnosno topljiva dijetetska vlakna koja narastu u želucu i crijevima i tako jačaju probavu, skupljaju otrovne materije iz organizma i izbacuju ih. Zbog toga se unošenje šljive u organizam preporučuje posebno ljudima koji nisu u prilici da budu fizički aktivniji, te da se zdravije hrane.

Suhe šljive imaju mnogo više minerala, vitamina i fitokemikalija od svježih, a posebno su bogate antioksidansima. Šljive popravljaju apetit, jačaju srce i pomažu u slučaju oboljenja bubrega, bolesti jetre i pojave reume. Kada se redovno konzumiraju, odlične su u prevenciji raka, podmlađuju i regeneriraju organizam i sprečavaju pojavu bora. Također, one su odlična pilula za mršavljenje jer povezuju masti iz hrane koje se unose u organizam i izbacuju ih preko crijeva.

Recepti:

Za bolji rad crijeva:

- Pripremite laganu večeru koja će vam sigurati normalan rad crijeva. Uzmite 1/2 litra mlijeka, tri kašike meda, po 30g suhog grožđa, suhih šljiva, i suhih smokava. Šljive i smokve potopite u vodu i ostavite da odstoje u njoj preko noći. Šljive očistite od košpica, pa ih sitno isjeckajte zajedno sa suhim grožđem, zatim sve dobro izmiješajte sa medom i mlijekom, ručno ili u mikseru

Protiv zatvora

Natopite uvečer šaku opranih suhih šljiva. Ujutru pojedite šljive i popijte sok.

Djelotvorna je kombinacija šljiva sa suhim smokvama. 5 suhih smokava i 5 suhih šljiva ostavite da prenoće u vodi, a ujutro ih ugrijte, popijte sok i pojedite plodove.

Protiv aritmije

Izmješajte pola čaše soka šljive, pola čase soka banane, 0,25 dl soka limauna. Popijte čašu soka, tri puta na dan, prije jela, tokom 3-4 nedjelje.

Liječenje jetre

Rasijecite nekoliko manjih slatkih šljiva, izbacite koštice pa ih potopite u hladnu vodu da prenoće. Ujutro odlijte vodu, dospite novu i kuhajte 2-3 sata. Svakih sat vremena odlijevajte staru i dolijevajte novu vodu. Konzumirajte 18-20 komada vrelih ili podgrijanih šljiva prije jela.