Hren





Preporučuje se protiv začepljenja krvnih žila, kašlja, bronhitisa, astme, reume, potiče izlučivanje mokraće (djelotvoran je protiv izlučivanja bjelančevina u mokraći i mokraćnih kamenaca), jača cijeli organizam i djeluje nadražujuće. Hren je moćno sredstvo protiv skorbuta, pospješuje mokrenje i iskašljavanje. Preporučuje se i za liječenje bljedila, slabokrvnosti, malaksalosti, rahitičnosti, TBC limfnih žlijezda.


"Švedski recept" za reumatizam i vodene bolesti:


Izribati korijen hrena, navlažiti ga vodom u kojoj ima malo octa. Zatim, sve to preliti uzavrelim mlijekom. Kad se mlijeko ugruša, obrati surutku i svaki dan popiti čašicu-dvije.
Vrlo je djelotvoran sirup od hrena koji se priprema tako da se korijen hrena nareže na tanke kolutiće koji se zatim slože na gazu napetu preko posude. Na kolutiće se posipa debeo sloj šećera u prahu. U posudu ispod gaze kaplje sirup koji se daje bolesniku jednu do dvije velike žlice dnevno prije jela.
Za plućne bolesnike koristan je čaj od 10 grama korijena na dva dcl kipuće vode. Nakon što se naribani hren prelije ključalom vodom, pustite da odstoji pet minuta, procijediti i piti ga 2-3 puta dnevno po jednu šalicu.
U vanjskoj primjeni naribani ili narezani korijen u vrućim oblozima ublažava bol. Preporučuje se protiv lumbaga, ishijasa, bolova u želucu i trbuhu, te protiv migrene. U tu svrhu valja na bolesno mjesto staviti što tanje kriške svježeg korijena ili pripremiti oblog od naribanog korijena, zajedno s korom.
Pije li se 3-4 tjedna po 3 puta dnevno jedna mala šalica mlijeka u kojem se namakao naribani korijen hrena, organizam se svestrano čisti.
Kod glavobolje i kihanja pomaže duboko disanje para hrena pomiješanog s vinskim octom.
Protiv umora i teškog disanja pomaže jedna žlica naribanog hrena s žlicom meda, svako jutro natašte, tijekom jednog mjeseca.