5 namirnica koje jamče zdravlje cijelog organizma



Stručnjaci se slažu da je med primjerice najsavršeniji proizvod prirode u kojem se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Identični učinak na organizam ima i limun koji je također dostupan tijekom cijele godine.
U nastavku donosimo još nekoliko ljekovitih namirnica koje jamče zdravlje i ljepotu cijelog organizma!

Mrkva
Mrkva je izvor antioksidansa - karotenoida koji sprečava razvoj bolesti krvožilnog sustava. Regulira šećer u krvi i ono što već odavno znamo, poboljšava vid. Idelna je namirnica regeneraciju površinskog sloja kože. Smanjuje rizik od raka pluća i debelog crijeva.

Batat
Batat je povrtna kultura specifičnog okusa koja potječe iz tropskih područja Južne Amerike. Zbog velike količine vitamina i minerala trebala postati nezaobilazna namirnica u svakom kućanstvu, a posebno se preporuča sportašima. Preporuča se osobama koje boluju od dijabetesa tipa 2, a trebala bi postati nezaobilazna namirnica depresivnim osobama jer potiče dobro raspoloženje.

Špinat
Špinat baš kao i brokula nije omiljena namirnica većini ljudi, naročito mlađim uzrastima, međutim to je lako probavljiva namirnica niske energetske vrijednosti koja obiluje vitaminima, mineralima, dijetalnim vlaknima i vodom. Dakle, upravo špinat će vam pomoći da organizam očistite od štetnih tvari. Sprečava rizik od kardiovaskularnih oboljenja, poboljšava vid i blagotvorno utječe na probavni sustav.

Brokula
Da brokula obiluje sastojcima koji sprečavaju razvoj opakih bolesti, primjerice karcinoma, pokazala su i mnoga istraživanja. 'Najveći je neprijatelj' raka želuca i debelog crijeva. Preporuča se trudnicama, sagorijeva masne naslage i odličan je lijek za artritis.

Kelj
Ova namirnica je odličan izvor vitamina B, C, K - sadrži ih čak više od preporučenog dnevnog unosa. Sadrži betakaroten, željezo i bjelančevine i posebno se preporuča osobama s visokim krvnim tlakom i onima koji imaju problema s probavom.