Batat - zdrava namirnica



Zbog sličnosti s krumpirom, a zbog slatkastog okusa i sličnog načina pripremanja prozvali su je «slatki krumpir» iako nema veze s krumpirom jer pripada botaničkoj porodici slakova.


Batat je visokoenergetska kultura sa visokim postotkom škroba a malo šećera, kod koje se za jelo koriste sekundarna zadebljanja korijena koja se često pogrešno nazivaju gomoljima, a može se konzumirati i mlado lišće. Batat služi i u prehrani životinja što je posebno pogodno za mala obiteljska gospodarstva.

Osim što je iznimnog okusa, batat je veliki izvor minerala i vitamina pa tijelo opskrbljuje važnim antioksidansima. Najveća mu je vrijednost velika količina beta-karotena (200 grama batata daje istu količinu beta-karotena kao i 5 kilograma brokule). Količina od samo 140 grama batata u potpunosti osigurava dnevnu potrebu za vitaminom E, koji je izuzetno važan jer štiti organizam od srčanih tegoba, i začepljenja krvnih žila.


Batat, kao energetski vrijedna namirnica je izuzetno važan i za ljude koji imaju problema s povišenim šećerom i čije zdravlje ovisi upravo o stabilnoj razini glukoze u krvi. «Naime, zbog vrlo niskog glikemičkog indeksa koji omogućava slabiju apsorpciju glukoze, konzumacijom batata nema štetnog stresa za organizam. Osim toga batat je praktički bez masti, kolesterola i sadrži vrlo malo natrija, a veliki izvor dijetalnih vlakana, koji su neophodni za pravilno funkcioniranje probave, čime se smanjuje rizik od raka debelog crijeva i sličnih bolesti.