Bundeve u zdravoj prehrani



Meso ili pulpa bundeve povoljno utječu na regulaciju probave. Količinu bundeve u prehrani trebali biste povećati patite li od zatvora, imate li osjetljiv ili bolestan želudac ili crijeva.

Bundeva je prirodni diuretik te bi je trebale jesti osobe s upalama mokraćnih putova, upalom bubrega, mjehura i žući, te bolesnom prostatom.

Bundeva sadrži veliki postotak vode ( do 95%), a sasvim mali postotak masti, tako da je korisna u svim dijetama.

Meso bundeve je lako probavljiva namirnica, male energetske vrijednosti, a sadrži značajnu količinu vitamina i minerala. Energetska vrijednost bundeve je oko 26 kcal na 100 grama. Posebno je bogata beta karotenom, vitaminom C, E i vitaminima B skupine, te mineralima kalijem, kalcijem i fosforom.

Od bundeve možete pripremiti salatu, sok ili je koristiti kod pripreme raznih slanih i slatkih jela.

Bundevu narezanu na kockice ili ploške možete kuhati na pari ili u kipućoj vodi, pirjati, peći na roštilju ili je pohati. Za kuhanje je dovoljno oko 5 minuta.
Odabir kuharskih tehnika samo je početak u pripremi jela od bundeve. Kuhane bundeve možete upotrijebiti s maslacem kao samostalno jelo ili prilog, za pripremu umaka i hladnih salata. Pirjana bundeva može biti sastavni dio variva samostalno ili s drugim povrćem, kao dio nadjeva za palačinke, savijače ili pite. Pečena bundeva može biti glavno jelo, samostalno ili u kombinaciji s mesom.
Uz jela od bundeve koriste se začini poput peršina, majčine dušice, kadulje, lovora, đumbira i cimeta.

U prehrani se sve češće koristi i bundevino ulje. Ulje sadrži sve vitamine i minerale poput pulpe bundeve, ali u znatno većim količinama. Ulje sadrži korisne esencijalne masne kiseline, a zanimljivo je da je ulje bundeve izvor alfa linolenske oleinske kiseline koje često nedostaje u našoj tradicionalnoj kuhinji.

Bundevino ulje se zbog svojih hranjivih i ljekovitih svojstava ubraja u delikatesna ulja.

Sjemenke bundeve imaju također veliku hranjivu vrijednost. Energetska vrijednost sjemenki dvadeset je puta veća od mesnatog dijela bundeve. Ali su one i znatno bogatije mineralima i vitaminima. Sjemenke bundeve su odlično sredstvo protiv crijevnih parazita, a preporučuju se kod dječjih glista.

Sjemenke treba oljuštiti neposredno prije upotrebe, kako bi se sačuvala njihova vrijednost, ali se treba pripaziti da se ne ukloni tanka, sivkasto-zelenkasta opna.