Kamenice, mrkvu i mahunarke jedite za zdravu i sjajnu kosu



Zbog nedostatka vitamina i minerala kosa je suha i oštećena, a u život je mogu vratiti namirnice bogate cinkom, željezom, vitaminima A, B i C te antioksidansima.

Jedna od ključnih stvari za dobar izgled je svakako sjajna i zdrava kosa. Manje probleme mogu riješiti razni preparati za njegu, ali oni veći kriju se u nepravilnoj prehrani. Nedostatak vitamina i minerala čini kosu suhu i oštećenom, a zdravlje naše kose ovisi o prehrani. Uravnotežena prehrana bogata proteinima od kojih se kosa sastoji, čini kosu sjajnom i zdravom. Vitamini i minerali hrane i hidratiziraju vlasište.
Losos i kamenice

Losos je bogat izvor hranjivih tvari koje su odlične i za kosu i za tijelo. Sadrži omega 3-masne kiseline, željezo i vitamin B-12 koji sprječava gubitak kose i stimulira proizvodnju melanina zbog čega kosa dulje zadržava boju. Kamenice su bogate antioksidansima i cinkom koji obnavlja folikule i tako sprječava ispadanje kose. Osim lososa i kamenica, svakako u prehranu uključite jaja, janjetinu, govedinu i piletinu.
Mahunarke

Svi koji imaju problema sa suhom i slabom kosom trebali bi jesti mahunarke koje su bogate željezom, koji vlasište opskrbljuje kisikom i na taj način se kosa obnavlja te cinkom.
Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su dobri za kožu i kosu. Bademi, indijski oraščići i lješnjaci su bogati cinkom koji sprječava ispadanje kose. U brazilskim oraščićima nalazi se mineral selen koji obnavlja vlasište i smanjuje vjerojatnost od prhuta.
Mrkva

Odavno je poznato da mrkva štiti zdravlje očiju, no osim za oči odlična je i za kosu. Naime, vitamin A hidratizira vlasište i stimulira proizvodnju prirodnih ulja što kosi vraća sjaj.
Tamno zeleno povrće

Tamno lisnato zeleno povrće, poput špinata i brokule, sadrži željezo i kalcij, važne hranjive tvari za kosu. Osim toga, bogat je vitaminima A i C koji su potrebni za proizvodnju sebuma, prirodnih ulja koji na kosu djeluju poput prirodnog regeneratora.
Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice bogate su hranjivim tvarima poput cink, vitamina B i željeza koje su presudne za zdrav i sjajan izgled kose.