Grickajte orahe i smanjit ćete rizik od raka i srčanih bolesti



Ljudi koji redovno jedu orahe smanjuju rizik od smrti koja je posljedica srčane bolesti za više od 50 posto, kao i od raka za 40 posto.

Srčane bolesti i rak u svim svojim različitim oblicima uzrok su gotovo tri četvrtine smrtnih slučajeva u razvijenim zemljama. Žalosno je što malo tko mari za savjete temeljene na tisućama znanstvenih studija koje godinama ukazuju da većinu kroničnih bolesti možete izbjeći ako uvedete jednostavne promjene životnog stila kao što su bolja prehrana, prestanak pušenja, više tjelesne aktivnosti i uklanjanje toksina. 
Novo istraživanje iz Španjolske ukazuje da oni koji konzumiraju orahe više od tri puta tjedno imaju manji rizik od smrti koja je uzrokovana rakom i krvožilnim bolestima, nego oni koji ne jedu orahe. 

Naime, sudionici istraživanja koji su prešli na mediteranski stil prehrane i uzimali su dodatne količine orašastih plodova i nešto više maslinovog ulja imali su 55% manje šansi da umru od srčanih bolesti i 40% manje šansi da umru od raka. 

Sirovi orašasti plodovi, a posebno orasi pomažu u snižavanju krvnog tlaka i lipida u krvi te tako sprečavaju nastanak kroničnih bolesti.