Zimske namirnice za zdravu kožu



Ukoliko želite da vaša koža bude zdrava, mekana, glatka i bez bora, pokušajte da u ovim zimskim danima konzumirate dovoljnu količinu slijedećih namirnica:

Grejp

Izaberite crveni, zbog toga što ova vrsta grejpa u sebi sadrži likopen, karotenoid koji doprinosi glatkoj koži.

Istraživanje koje je 2008. godine sproveo Europski farmaceutski i biofarmaceutski žurnal pokazalo je da osobe koje u sebi sadrže veću koncentraciju likopena imaju više glatku kožu od onih sa manjom količinom ove supstance. Likopen se nalazi i u paradajzu, mrkvi, lubenici i crvenoj paprici.

Kava

Samo jedna šalica kave dnevno može smanjiti rizik od raka kože. Istraživanje Evropskog žurnala za prevenciju raka je objavilo rezultate istraživanja u kojem je sudjelovalo 93000 žena, pa se dokazalo da su žene koje su pile šalicu kave dnevno umanjile rizik od razvoja raka kože za oko 10% i što su više konzumirale kavu, više su doprinijele smanjenju rizika od ove bolesti. Žene koje nisu konzumirale kavu, a koje su sudjelovale u ovom istraživanju, nisu imale ovakav učinak.

Žumanjak jajeta

Žumance jaja sadrži karotenoid lutein koji, kao i likopen štiti kožu od UV oštećenja. Lutein doprinosi i zdravlju očiju- mnoga istraživanja povezuju lutein sa smanjenjem rizika od makularne degeneracije, najučestalijeg razloga sljepoće osoba preko 50 godina starosti.

Čaj

Kofein u čaju štiti osobe od raka kože.

Sojino mlijeko

Sojino mlijeko pomaže u očuvanju kože i njene čvrstoće, jer je bogato izoflavonima. Naučnici smatraju da izoflavoni pomažu u sprječavanju gubitka kolagena i na taj način održavaju kožu čvrstom.

Mrkva

Mrkva sadrži karotenoide, beta karoten i likopen koji štite kožu od UV oštećenja. U jednom istraživanju, sudionici koji su bili izloženi UV zrakama, a koji su pili oko 350 ml soka od mrkve ili od paradajza dnevno (10 sedmica), imali su skoro 50% manje crvenila kože.

Tunjevina

Tunjevina i druge vrste ribe bogate omega 3 kiselinama čini da vaša koža izgleda mlado i njegovano. Jedna od omega 3 kiselina koja se nalazi u ribljoj masnoći sadrži u sebi kolagen, vlaknasti protein koji održava kožu čvrstom. Dvije masne ribe, odnosno tunjevine sedmično, doprinijet će zdravlju vaše kože ali i srca.

Brokula

Konzumiranjem hrane bogate vitaminom C, kao što je brokula, spriječit ćete stvaranje bora na vašoj koži, ali i prekomjerno sušenje kože koje dolazi s godinama. Vitamin C vjerovatno doprinosi glatkoći kože zbog njegove sposobnosti da ukloni slobodne radikale iz ultraljubičastih zraka ili zbog njegove uloge u sintetiziranju kolagena.

Špinat

I špinat raspolaže luteinom, karotenoidom koji štiti kožu. Kada kupujete špinat, izaberite onaj koji je izložen svjetlosti, jer su neka istraživanja pokazala da špinat koji je stalno izložen svjetlosti sadrži veću količinu vitamina C, K i E, folne kiseline, luteina i zeaksantina.

Sardine

Sardine su jedna od najzdravijih namirnica koju bismo trebali konzumirati. Bogate su omega 3 kiselinama, ali i vitaminom D koji se može naći u samo nekoliko vrsta hrane. Štite kožu od mnogih oštećenja , a posebno onih koja uzrokuju slobodni radikali iz UV zraka.

Tikva

Beta karoten – supstanca koja daje tikvi narandžastu boju štiti kožu od UV oštećenja. Beta karoten se u tijelu preobrazi u vitamin A koji štiti oči, kosti i jača imunološki sistem.

Kakao

Kakao, kao i čaj, ali i crveno vino sadrži jednu vrstu flavonoida koji poboljšava teksturu kože, obezbjeđujući joj hranu i kisik, osnovne preduslove za zdravu kožu.