Odličan razlog da jedete ljuto



Ljubitelji ljutih začina uživat će zbog rezultata novog istraživanja. Sastojci ljutih paprika djeluju na niz faktora koji direktno utječu na zdravlje naših krvnih žila i srca.

Istraživači sa Sveučilišta Hong Kong ustanovili da ljuti sastojci čili paprika mogu spustiti krvni tlak i smanjiti razinu kolesterola.

Tim se posebno fokusirao na djelovanje grupe tvari koje su poznate kao 'kapsaicinoidi' - dijelove čilija koji daju ljutinu.

Autor studije dr. Zhen-Yu Chen kaže: 'Naše istraživanje je dodalo nove dokaze i proširilo naše znanje o djelovanju sastojaka čilija i djelovanju na rad srca. Sad imamo jasniji i detaljniji portret utjecaja na gene i druge mehanizme koji utječu na kolesterol i zdravlje krvnih žila.'

Odlično djelovanje ljutih sastojaka

Samo ispitivanje se provodilo na hrčcima kojima su davali prehranu bogatu kolesterolom. No, životinjama su davali i različite doze kapsaicinoida.

Čili paprike imaju prirodne sastojke koje ih štite od štetočina i zato su tako ljute. Kad ih zagrizete, kapsinoidi se razliju po ustima i izazivaju nelagodu. Za razliku od ljudi, ptice ne grizu već progutaju cijelo sjemenje i izbacuju putem izmeta raznoseći ga.

Kod hrčaka je uočeno da ljute tvari snižavaju razine lošeg kolesterola, smanjujući skupljanje kolesterola u tijelu te potičući njegovu razgradnju i izbacivanje iz organizma. Kapsaicinoidi blokiraju i djelovanje gena koje potiču kontrakciju arterija. Blokiranjem gena, mišići se opuštaju te omogućuju bolju cirkulaciju krvi u srce i druge organe.

'Zaključili smo da kapsaicinoidi utječu na niz faktora povezanih sa zdravljem srca i krvnih žila', rekao je dr. Chen zaključivši: 'Ali mi u svakom slučaju ne potičemo da se ljudi pretrpavaju čilijem. Dobra prehrana je stvar ravnoteže. Čili može biti dobar dodatak prehrani, ali ne može zamijenit propisane lijekove.'