Sir sadrži veće količine soli od čipsa, pa čak i od morske vodeAlarmantne razine soli u sirevima i njihovo često uzimanje pridonosi epidemiji visokog krvnog tlaka među sve mlađim generacijama, tvrde stručnjaci iz američke Udruge Sol i Zdravlje CASH.
 
Tako samo jedna porcija sira od 30 grama cheddra sadrži veće količina soli nego vrećica čipsa od 100 grama, dok feta i druge vrste slanih nepasteriziranih sireva sadrže više soli nego iste količine morske vode. Količine soli također su izrazito visoke u parmezanu i roquefort siru, kažu znanstvenici za Daily Mail.
Upozoravaju da i oni ljudi koji smatraju da se zdravo hrane jer izbjegavaju fast food, pretjeranim unosom sireva mogu značajno povisiti rizik od visokog krvnog tlaka, čije su posljedice srčani i moždani udar, piše Daily Mail.

Svakako provjerite na deklaraciji koliko se soli nalazi u siru kojeg jedete i vodite računa da ne pređete ukupan preporučeni unos od šest grama na dan - ističe direktorica CASH-a, Katherine Jenner.
Objašnjava kako čak i minimalne redukcije soli u prehrani imaju velike učinke na zdravlje i sprečavanje prijevremene smrti.

Preporučavamo slijedeće blogove: