Sedam namirnica koje će smiriti želudacGotovo uvijek vlastitom greškom hrana može postati neprijatelj našeg tijela, ali ako znamo šta jesti i u kojoj prilici, ona postaje melem ili lijek za najrazličitije zdravstvene probleme. Tako se i želučane smetnje uzrokovane virozom, pogrešnim prehrambenim navikama ili nervozom mogu ublažiti pravilnim odabirom namirnica.

1. Banane

Ovo je mnogima omiljeno voće s razlogom najzdraviji prehrambeni izbor nakon treninga. Osim što je dragocjen izvor energije, banana se i lako probavlja. Zbog pektina koji je u njima sadržan pomaže i radu crijeva.
 
2. Papaja

Zbog enzima papaina i chymopapaina koji razgrađuju proteine te regulira kiselost želuca, papaja je zaslužila jedno od vodećih mjesta na popisu za želudac blagotvornih namirnica. Smiruje želudac i liječi zatvor ne samo u prirodnom obliku ploda papaje, već i u suplementima dostupnima u prirodnim ljekarnama.
 
3. Bijela riža

Kada aktivnosti u želucu počinju izmicati kontroli preporučljivo je konzumirati bijelu hranu poput riže, kuvanog krumpira te već najpopularnijeg saveznika "uznemirene" probave – tosta. Osim što ne iritira već poremećenu probavu ova hrana zaustavlja proliv upijajući tekućinu i tako učvršćujući stolicu.
 
4. Đumbir

Đumbir ili ‘kineski češnjak’ ublažava mučninu i povraćanje te zbog svojih kemijskih spojeva pikantnog ukusa smanjuju grčeve u želucu. 

5. Biljni čaj

Šalica toplog čaja asocira na mirnoću i ozdravljenje više od bilo koje slike iz kuhinje, a kamilica i metvica je itekako opravdavaju. Ulja sadržana u metvici, posebno mentol i menton opuštaju glatke mišiće koji oblažu probavni trakt što pomaže u smanjivanju grčeva. A umirujuća svojstva kamilice vjerojatno su jedna od prvih zapisanih u popularnoj narodnoj medicini.
 
6. Kompot od jabuka

Baš kao banane i jabuke sadrže umirujući pektin, no kompot od jabuka biti će još efikasniji melem za probavu uznemirenu prolivom.
 
7. Jogurt

Većina mlječnih proizvoda nije preporučljiva za vrijeme želučanih poteškoća, ali jogurt je izuzetak kojeg možete bez straha konzumirati. Ukoliko sadrži i aktivne kulture koje povećavaju količinu ‘dobrih bakterija’ u želucu proces ozdravljenja će biti još brži i efikasniji.