Grah je superhrana
Grah je jedna od najpopularnijih superhrana na svijetu – i to s dobrim razlogom. Pun je snažne kombinacije proteina, vlakana, vitamina i minerala koji pomažu ljudima da ostanu zdravi, ili da se bore protiv postojećih bolesti.

Igrao je ključnu ulogu u razvoju civilizacije već tisućama godina. Drevni egipćani su ga sadili još i prije Tutankhamuna, a jeli su ga drevni grci u Evropi i indijanci u Americi. O grahu se pisalo i u najstarijim pronađenim zapisima na svijetu.

Grah je sjeme biljke Phaseolus vulgaris iz porodice mahunarki koja sadrži više od 13.000 vrsta povrća, i koja je druga po redu kada je u pitanju prehrana ljudi – odmah poslije žitarica.

Šta se sve krije u grahu?

Različite vrste graha sadrže različite nivoe hranjivih tvari, ali generalno, grah je izuzetno bogat vlaknima – samo jedna šalica kuhanog graha zadovolji našu dnevnu potrebu. (Ovisno o vrsti, na 100 g graha dolazi od 5 do 8,6 grama vlakana.)

Obojene vrste graha su posebno bogate antioksidansima. Grah je također bogat i izoflavonima, spojevima koji su slični strukturi estrogena koji proizvodi organizam. Kada se antioksidansi kombinuju sa izoflavonima, oni čine moćan spoj koji spriječava nekoliko vrsta tumora, smanjuje rizik od srčanih bolesti, poboljšava kosti i zdravlje prostate, a također je poznato i da olakšavaju simptome menopauze.

Pored gore navedenih, grah sadrži proteine, složene ugljikohidrate, važne vitamine i minerale, kao što su folna kiselina, mangan, kalij, željezo, fosfor, bakar i magnezij. Proteini u grahu pomažu mišićima u našem tijelu, a ‘složeni ugljikohidrati pružaju stalni izvor energije.

Crni grah privlači posebnu pažnju znanstvenika. Nedavna istraživanja su pokazala da crni grah nudi posebnu podršku zdravlju probavnog sistema, a posebno debelog crijeva. Druga istraživanja vezana za ovu vrstu graha su pokazala da namakanje u vodi prije kuhanja smanjuje nadutost za čak 30%.

Crni grah je prepun hranjivih tvari, kao što su molibden, skup kemikalija neophodan za normalno zdravlje, pun je vitamina B9, vlakana, triptofana (esencijalna aminokiselina u ljudskoj prehrani), mangana, proteina, magnezija, vitamina B1, fosfora i željeza.

 Zašto ispuštamo gasove poslije graha?

Kada pojedete porciju ukusnog graha, on odlazi u vaše tanko crijevo. Ovaj organ će rastaviti grah na sitne dijelove i izdvojiti sve supstance koje tijelo može iskoristiti. Proteine će pretvoriti u peptide i aminokiseline, masti u masne kiseline i glicerol, a neke ugljikohidrate u šećer. Ovi se sastojci zatim apsorbiraju kroz crijevni zid i postaju gorivo za tijelo.

Ali nije sve tako jednostavno. U grahu se nalaze i vlakna koja se zovu oligosaharidi, a koja se sastoje od tri do pet molekula šećera povezanih zajedno na takav način da ih tijelo ne može probaviti ili apsorbirati.

Oligosaharide naše tijelo samo ne može rastvoriti, ali zato mogu bakterije koje žive u crijevima. Nakon što navale na ovu besplatnu gozbu, njihova metabolička aktivnost proizvodi plinove, a među njima i metan. A već i sami znate kako se naše tijelo oslobađa plinova, tzv "vjetrova"